Az egészségtudatosan étkező emberek jól tudják, hogy a tojás előnyei mindenkinek a hasznára válnak egészségügyileg, ezért szokás igazi szuperételként emlegetni. Bár sajnos sokakban él az a tévhit is, hogy a tojás előnyei csak akkor mutatkoznak meg, ha csak a fehérjét fogyasztjuk, ugyanis a sárgájában túl sok zsír van, ez a gondolat nem egészen állja meg a helyét. A tojássárgája is épp annyira egészséges és tápanyagban gazdag, ezért érdemes egészben fogyasztani ezt az élelmiszert, akár minden nap!
A tojás előnyei:
1. Kevés az olyan élelmiszer, amiben szinte minden makro- és mikrotápanyag, vitamin és ásványi anyag megtalálható. A „működésünkhöz” szükséges tápanyagok közül egyedül a szénhidrátok, a C-vitamin és az élelmirostok hiányoznak a tojásból, így az egyik legtáplálóbb ételről van szó.
2. A tojásban található különböző B-vitaminok jótékony hatással vannak a bőrre és a hajra, így a tojás egyfajta „szépségvitaminként” is értelmezhető, emellett az idegrendszert is támogatják.
3. A tojássárgájában nagy mennyiségben előforduló kolin serkenti az agyműködést, ami szellemi munkát végző emberek számára elengedhetetlen.
4. Helyreállítja a koleszterinszintet a „jó” koleszterinszint növelésével.
5. Egyike a kevés természetes D-vitaminforrásoknak, ami már csak azért is nagyon jó, mert a D-vitaminhiány hazánkban is igazi népbetegség, és jelentősen ronthatja az életminőséget.
6. A tojásban található zsírtól való rettegés már csak azért sem állja meg a helyét, mert valójában egy nagyon alacsony kalóriatartalmú élelmiszerről van szó: darabja nagyjából 72 kalóriát tartalmaz, ellenben magas fehérje- és zsírtartalmának köszönhetően könnyen eltelít, így diétázók is bátran fogyaszthatják.